Örträsk

Kom in och andas 40-tal i Café Skrädhuset

skrädhuset

Under gruvdriften på 20 -30 talet var Skrädhuset  ett hus där man sorterade malmen. När gruvan i Örträsk las ner revs både skrädhuset och den lilla laven som då fanns.

När vi startade linbanan för turisttrafik (1989) byggdes både Skrädhuset och Laven upp på nytt  Båda husen är exteriört kopior av de hus som fanns på 20-talet.

 

 

 

interiör skrädhus

Idag fungerar övervåningen som ett café och i nedre våningen hittar du WC och duschar.

 

Under vår sommarsäsong är Skrädhusets nedre plan öppet dygnet runt för våra  campinggäster som väljer att stanna 1 dygn extra på vår rofyllda naturcamping.

 

 

 

 

Lilla laven i Örträsk

I övre plan på laven finns en liten biograf.

Stolarna i lokalen kommer från Sagabiografen i Adak som fanns under 1940-talet men som fortfarande finns. Sommartid kan du idag besöka Adak och uppleva en lada i storskogen, nedfryst och orörd. Dessutom får du höra berättelsen: Sagan om Saga.

Här i laven i Örträsk visar vi filmen på tyska och engelska för våra utländska gäster som åker med vår linbana från Örträsk.

 

Linbanemuseum

I nedre plan av den lilla laven hittar du ett litet museum. Här kan du bland annat kan se hur de skarvlås som binder ihop bärkablarna ser ut,  men också hur man på 40-talet lyckades gjuta de enorma betongmasterna till den 96 km långa linbanan. Här finns också en monter som visar genomskärningen på hur gruvan i Örträsk såg ut vid gruvdrift.

 

Jättekåtan

Jättekåtan är 10 meter hög, 13 meter i diameter och rymmer 70 personer och den byggdes i början av 1990-talet.

Örträsk är ett gammalt sameviste. Både Malå och Maskaur samebyar är skogssamer, vilket innebär att renarna är i skogslandet hela året. Bägge samebyarna hade ett litet viste i Örträsk, en boplats där de kunde övernatta. Utanför byn finns fortfarande renhängnen kvar. I den samlade man in renarna, dels för märkning av årets nyfödda kalvar men också senare på hösten för att välja ut de renar som skulle gå till slakt.

Därför kändes det naturligt att bygga vidare på den samiska kulturen när vi byggde vår vildmarksrestaurang i Örträsk.  Jättekåtan används huvudsakligen för vildmarksmiddagar för våra egna bussgrupper men naturligtvis också för andra arrangemang som t ex föreningsfester.

 

 

 

 

 •  

  Kontakta oss

  Projektledare Roger Albertsson Telefon: 070-239 55 23

  roger.albertsson@norsjo.se

  Linab i Norsjö AB
  Örträsk 67
  935 93 Norsjö

  Hitta hit

  Hitta till våra linbanestationer i Mensträsk och Örträsk

  Följ oss på Facebook

  linbanan-facebook

  Menu