Vi satsade för att vi ville hedra de som byggde linbanan och dessutom ville vi ge våra byar en chans att överleva. En del i kampen var att stolparna skulle få stå kvar hela vägen och det gör de. De ser ut som skulpturer: raka i ryggen och stiliga i landskapet. Tysta minnesmärken med en otrolig kraft i.
Bosse och Marie-Louise är stolta eller rentav kaxiga över att vi har fått vara med om denna ”överjordiska” resa. En hissnande utveckling av besöksnäringen i regionen där linbanan är en av motorerna i GoldofLapland.
Driva ett turismföretag i Västerbottens inland innebär att man måste hitta ett koncept att bryta säsongsbundenheten. Vi har vår Linbana, Laven Bäckerudden med möjlighet till konferenser och firmafester samt vår Buss där vi kan erbjuda endagsresor för t ex pensionärsföreningar.
Företaget har stått som en stolt klenod i en 25-årig utveckling av turismen i inlandet. De har beskrivit sig själva som en varm och skön vinterkappa, där Marie-Louise har varit knappen som håller ihop hela kappan. Bosse har varit den som gillat att synas och höras – helst överallt.
2011 fick vi detta pris med motiveringen:
De lyckas intressera en bred svensk allmänhet och utländska besökare för industriminnet i Mensträsk/Norsjö. De äger ett imponerande engagemang för sin byggd och för gruvindustrins minne.
Priset vi fick motta var:
En gruvlave i keramik tillverkad av Kerstin Holmgren, Marielund, Laisdalen. Keramiklaven är inspirerad av Laisvallsgruvans lave 1952-2006.