I Mensträsk finns gruvan på udden som blev en krog i skogen

Dlaven2003vinterenna arkitektonisk annorlunda gruvbyggnad som är belägen på en fantastiskt naturskön plats har idag restaurerats och fungerar som restaurang, pub & dans med fullständiga rättigheter för upp till 350 personer varav max 200 matgäster med tillhörande konferensanläggning för 50 personer. Här berättas också denna speciella historia om Mensträskgruvan.

 

 

 

Konferens, firmafest, föreningsfest eller kanske ett bröllop

laven-backerudden-norsjo

Laven Bäckerudden ”Krogen i skogen”  är öppen i princip året runt. Vi har stängt under januari och februari men övrig del av året går det utmärkt att boka in ett besök hos oss. Den gamla ombyggda gruvbyggnaden bidrar till den speciella känslan. I restaurangen serveras ”gruvligt” god mat och vi har naturligtvis fullständiga rättigheter. Upplev tystnaden, bada i tunnan och njut av den förtrollande miljön med sjön som bakgrund. Grilla sedan något gott ute under det jättestora skärmtaket, avsluta kvällen med en bastu och koppla av i relaxavdelningen ända fram till småtimmarna.

Aktiviteter för grupper samt konferensgäster

Aktiviteter av olika slag ordnas som t ex pilbåge, blåsrör, kapprodd, luftgevär, lassokastning, filmvisning mm. Utomhus finns det 3 st badpooler, 2 av dessa rymmer ca 6-8 personer och den stora tunnan rymmer 16-18 personer. I nedre plan av stuga 1 finns en vedeldad bastu med tillhörande relaxavdelning.

Övernattning i stugor

I direkt anslutning till Krogen i skogen finns 5 st uthyrningsstugor (totalt 32 bäddar)  för dig som önskar övernattning.

Mensträsk gruva

1945 startar Bolidenbolaget byggandet av en omfattande gruvanläggning på en halvö belägen i Mensträsksjön. Malmfyndigheten man hade lokaliserat låg söder om halvön under sjöbotten. Ett 260 m djupt schakt bröts ner under sjön och 3 olika ortnivåer var klara innan man 1949 fick så stora problem med vattenförekomster in i gruvan från sjön så att detta blev en säkerhetsrisk. Bolaget ansöker då om koncession för att få tömma sjön på vatten, vilket avslås. Med detta avslag så stängs gruvan och har sedan stått stängd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linbanesäsong 2016

 

  • Lördag 18 juni
  • Onsdag 22 juni
  • Lördag 25 juni
  • Onsdag 29 juni
  • 2 juli - 7 augusti dagligen
  • Onsdag 10 augusti
  • Lördag 13 augusti

Avgångstid klockan 13.00

 

Kontakta oss

Telefon 0918-210 25

info@linbanan.com

Linab i Norsjö AB
Örträsk 67
935 93 Norsjö

Hitta hit

Hitta till våra linbanestationer i Mensträsk och Örträsk

Följ oss på Facebook

linbanan-facebook

Menu